Perenner och fyra anledningar att älska dem!

Tänk dig en prunkande trädgård som vaknar till liv varje vår – helt av sig själv. Nja, riktigt så lätt kanske det inte är, men du kommer bra bit på vägen om du fyller dina rabatter med perenner. Perenner är inte bara praktiska för att de kommer tillbaka varje år. Om plantorna trivs, kommer de med tiden att bli större och du kan dela dem. På så vis kan du utöka rabatten och kanske också få en rolig present till någon av dina trädgårdsvänner. 

Perenner kommer tillbaka år efter år

Ordet perenn betyder ordagrant ”genom året” och kommer från latinets ”per”, som betyder för eller genom, och en form av ”annus”, som betyder år. En perenn är alltså en växt som klarar sig hela året. Även om de flesta perenner vissnar ner, så dör de inte när säsongen är slut. Rotsystemet övervintrar i marken och nästa vår är plantan redo att växa och blomma igen.

Perenner i alla möjliga former, storlekar och färger

De blir en bra bas i trädgården och är lätta att kombinera med träd, buskar och säsongsblommor. Det finns perenner med färgsprakande blommor – andra ger en lugn, grön inramning. Några blir meterhöga blickfång i rabatten medan låga, marktäckande perenner bildar grönskande mattor. Hur vill du att din rabatt ska se ut?

Perenner för alla lägen

Har du svårt att hitta växter som trivs i i din trädgård? Det finns en mängd olika perenner att välja på för varje tänkbar plats i trädgården. Vissa trivs i sol och andra i riktigt skuggiga lägen. Många perenner är tåliga och klarar både sol och halvskugga.

En trädgård som blommar länge

Perenner har olika blomningstid. Det finns perenner som blommar nästan hela sommaren. Andra, med kortare blomningstid, kan ha blad som är vackra hela säsongen. Med lite planering kan du njuta av din trädgård från tidig vår till sen höst. Blommande perenner är bra för insekter som pollinerar fruktträd, bär och grönsaker. Vi ger dig gärna tips på växter som drar till sig bin och fjärilar.

Vilka perenner ska jag välja?

Det finns perenner som passar för alla tänkbara lägen i din trädgård. Om du väljer plantor efter växtplatsens förutsättningar, har du större chans att få stora och fina exemplar utan alltför mycket arbete. Och det finns många olika sorter att välja på för varje typ av växtplats, så du blir inte begränsad.

Titta framför allt på:

  • Vattenförhållanden – är det torrt eller blött i marken? I blöt jord är risken större att rötterna ruttnar eller förfryser.
  • Ljusförhållanden – är det mycket sol, halvskugga eller riktigt skuggigt?
  • Jordmån – är det lerjord, sandjord eller trädgårdsjord? Hur djupt är jordlagret? Nya tomter är ofta byggda på ett lager sprängsten med ett ganska tunt lager jord. Är jorden sur eller kalkrik? Du får en hint genom att se vad som växer på tomten. Googla ”indikatorväxter” och gå på upptäcktsfärd.

Självklart kan du också komma in till oss och beskriva växtplatsen, så hjälper vi hjälper dig att välja en växt som passar.

Årets perenn

Varje år utser Perennagruppen ”Årets Perenn” – en växt som de tycker förtjänar att lyftas fram lite extra.

Årets perenn 2022
Diamantrör – ett ståtligt prydnadsgräs som är härdigt i hela landet. Gräset blir totalt 80 – 100 cm och pryds av några decimeter fluffiga blomvippor längst ut. Blomvipporna är rosatonade när de slår ut i slutet av augusti och går sedan över i silvergrått under hösten

På Perennagruppens hemsida hittar du alla växter som valts till Årets Perenn sedan 1997. Kanske hittar du någon favorit? Vi ger dig gärna råd om var den ska placeras och hur du ska sköta den för att den må så bra som möjligt.

Kommer mina perenner att klara vintern?

Du har säkert läst om att träd och buskar är härdiga för olika växtzoner (zon 1- 5). När det gäller perenner pratar vi i stället om härdighetesklasser (A – D) eftersom rötternas förmåga att överleva vintern påverkas mer av växtplatsen än breddgraden. Använd bokstäverna som en guide när du planerar dina inköp. 

Växten är tålig och övervintrar bra

A = Övervintrar pålitligt
A* = Övervintrar pålitligt på väldränerat läge

Växten övervintrar oftast bra på rätt växtplats
B = Övervintrar vanligtvis
B* = Övervintrar vanligtvis på väldränerat läge
Växten är känslig för olika vinterväder
C = Övervintrar ibland
C* = Övervintrar ibland på väldränerat läge
Växten klarar normalt inte en svensk vinter
D = Övervintrar inte

Planera en perennrabbat

Du kan skapa fantastiska rabatter med perenner! Att tänka igenom färg, form och blomningstider är självklart. Men fundera också på var rabatten ligger. Ser man den när man går mot eller förbi huset? Syns den från din favoritsittplats i trädgården? Då ska du tänka på hur perennen ser ut när den blommat över. En del blir ganska skräpiga och lämnar fula hål i rabatten. Andra har en fin, grön stomme och pryder sin plats hela säsongen – vissa har till och med vintergröna blad. Och en del vackra till och med när de vissnat.

En annan fråga är vad du vill ha rabatten till? Är den bara ett blickfång? Vill du kunna plocka blommor till härliga buketter?

När du handlar hos oss hjälper vi dig gärna att planera rabatten så att den blir precis så fin som du har tänkt dig.

Planteringsråd för perenner

Du kan plantera vår, sommar och höst. På Västkusten kan det vara bättre att plantera på våren eftersom blöta vintrar och lätt lerjord kan få rötterna att ruttna.
Väldränerad jord är viktigt av samma anledning. Är jorden inte tillräckligt dränerad kan en förhöjd planteringsbädd fungera bra.
Porös jord som håller luft och vatten är bäst. Sandjord kan förbättras med torv eller kompost. Lerig jord förbättras med grus eller Leca och barkmull.
Plocka bort allt rotogräs innan du planterar.
Grundgödsla före plantering. Tänk på att tillskottsgödsling varje år. Men inte för mycket! Det kan skada dina växter.
Plantera låga perenner med 20 - 30 cm avstånd, medelhöga på 40 - 50 cm och höga på 60 - 70 cm.

Sköt om dina perenner

Klipp ned överblommade och skräpiga perenner.
Komplettera med en lätt gödsling.
Klipp inte bort torra blad och stjälkar inför vintern.
Täck ömtåliga och utsatta perenner med granris.
Många perenner mår bra av att delas och planteras om med några års mellanrum. Bäst mår plantan om du delar den på våren eller hösten. Passa på att förbättra och gödsla jorden.
Pioner, brudslöja, Mose brinnande buske och plymspirea m.fl. bör inte planteras om så ofta.

Välkommen att besöka vårt garden center! Här kan du botanisera bland mängder av härliga perenner från mars till oktober. Prata gärna med våra kunniga medarbetare om vad som passar i din trädgård och hur du sköter perenner så att de håller sig friska och vackra länge.