Växter för alla platser, stilar och trädgårdsmästare

Människor mår bra av växter! Men det visste du kanske redan? Vi känner det instinktivt när vi rör oss ute i naturen, i en vacker trädgård eller omger oss med gröna växter inomhus. Och nu är det dessutom vetenskapligt bevisat. Bland annat ökar koncentrationen och du blir mindre stressad av att vistas i gröna miljöer. Hur skönt låter inte det?

Hos oss hittar du växter till din gröna oas. Vi har ett brett utbud av olika slags växter från magnifika träd ner till pyttesmå taklökar, så du kan garanterat hitta något för varje tänkbar växtplats i trädgården. Med de växter du väljer sätter du också din personliga prägel på trädgården. Vad gillar du? Vi har traditionella växter som passar i en romantisk mormorsträdgård och lite trendigare nykomlingar för en modernare stil. Vad väljer du?  

Är du van trädgårdsägare och vill prova något nytt så har vi spännande, lite mer krävande växter. Har du nyss blivit med trädgård tipsar vi gärna om några av de mer lättskötta växterna som ger dig bra förutsättningar att lyckas med dina planteringar direkt.

Växtgrupper

Säsongsblommor

Visst är det härligt med en trädgård som skiftar med årstidernas växlingar? Gillar du att variera blommorna från år till år?

Hos oss hittar du vårblommor, sommarblommor och färgstarka höstblommor som får din trädgård, balkong eller uteplats att prunka.

Du får alltid friska och härdiga plantor eftersom de flesta av våra säsongsblommor kommer från lokala odlare.

Polulära säsongsblommor
En vacker Löjtnadshjärta
Perenner

Med fleråriga växter behöver du inte plantera nytt varje år och du har en bra bas för en grönskande trädgård.

Det finns många olika slags perenner, allt från diskreta marktäckare till praktfulla blommor som lyser upp rabatten.

Kombinera perenner med olika blomningstider så har du alltid något som blommar från tidig vår till sen höst.

Polulära perenner
Rosor

För Nilssons Plantskola började allting med rosor så de ligger oss lite extra varmt om hjärtat. Precis som för så många andra.

Rosor finns i så många varianter och former att du alltid kan hitta något som passar din och din trädgårds stil. Buskiga rosor, klängrosor, solitärer för rabatten eller marktäckande – det är bara att välja.

En del rosor är tåliga medan andra är kinkigare och kräver mer omvårdnad. Vissa blommar en kort period och andra remonterar hela sommaren och långt in på hösten om det är varmt.

Vilken ros vill du ha i din trädgård?

Polulära perennerrosor
En vacker Alpclematis
Klängväxter

Med kläng- eller klätterväxter kan du skapa mycket spänning i din trädgård!

En pergola med doftande klematis, kaprifol eller rosor är ett oemotståndligt sätt att hälsa välkommen. Med hjälp av en spaljé kan du skapa en grön eller blommande vägg som insyns- eller vindskydd.

Klängväxter är den perfekta lösningen om du vill dölja en tråkig vägg (men glöm inte att skydda fasaden!) eller liva upp ett gammalt fruktträd.

När du ska välja klängväxt behöver du också tänka på hur växten klättrar, om den behöver stöd eller klättrar på egen hand.

Polulära klängväxter
Fjärilsbuske, Buddleja
Buskar

Buskar kan ha många funktioner i en trädgård. De kan avgränsa, skydda mot insyn och bilda rum. Kom du också att tänka på mormors syrenberså?

Buskar kan också bli dramatiska blickfång om de placeras på rätt ställe. En del blommar rikligt med ljuvliga dofter och andra, som är vintergröna, ger liv i trädgården under vinterns kalla månader.

Hos oss hittar du prydnadsbuskar, bärbuskar och buskar till häcken.

Polulära buskar
Japanese Maple Autumn Colors
Träd

Letar du efter träd har du hittat rätt! Träd har varit lite av en specialitet för oss ända sedan plantskolans start.

Träd skapar höjd i och ger karaktär åt trädgården. Vi tycker det är roligt att kunna erbjuda lite större exemplar.

När du väljer träd är det viktigt att tänka på hur högt trädet blir och hur mycket plats kronan tar när trädet vuxit klart.

Polulära träd
Häckväxter

Funderar du på att plantera en häck? Vi har växter som passar för olika typer av häckar – höga, låga, blommande, lövfällande eller vintergröna.

Ofta tänker vi på en häck runt husets tomt men du kan också avgränsa partier i trädgården och skapa rum för t.ex. en kryddträdgård eller en berså.

Fundera också på om du vill ha en friväxande häck eller en som ska formklippas. Friväxande häckar tar mer plats men är det bästa valet om du vill ha en blommande häck.

Formklippta häckar kräver mer skötsel men ger i gengäld ett prydligt och fint intryck.

Polulära häckväxter
Gröna växter
Barrväxter

Barrväxter bidrar till en året-runt-grön trädgård. Och har du tänkt på hur många gröna nyanser det finns?

Genom att variera höjder, nyanser och former kan du göra mycket roligt med barrväxter. Höga barrväxter kan fungera som ett vindskydd och bidra till ett bra mikroklimat i trädgården.

Många barrväxter blir stora med åren så ta hänsyn till den slutgiltiga höjden och bredden redan när du planterar.

Polulära barrväxter
Rosa blommor
Surjordsväxter

Skogstomter med barrträd, ek och bok har ofta naturligt sur jord.  Här kan du skapa ett woodland med växter som trivs i skugga eller halvskugga och lite surare jord. Det kan vara träd, buskar eller perenner.

Men det måste inte vara skuggigt. Det finns också surjordsväxter som gillar lite soligare lägen.

Om jorden inte är naturligt sur kan du sänka pH-värdet genom att bland in torv och kompost av gran, tall, ek eller bok.

Polulära surjordsväxter
Fruktträd

Vackra blommor, ljuvlig doft, svalkande skugga och något gott och nyttigt att äta. En trädgård med fruktträd är en verklig skatt. Hos oss hittar du svenska klassiker från alla fruktsorter.

Flera av våra fruktträd har kvalitetsmärkningen E-planta som visar att de är odlade i Sverige för att klara vårt tuffa klimat år efter år.

På senare år har det även kommit mer exotiska fruktträd som går att odla i Sverige.

Så vad är du på jakt efter idag? Klassiska Åkerö eller lena persikor – vi har både och.

Populära fruktträd
Bärbuskar

Att få plocka egna bär och njuta direkt en varm sommardag är oslagbart. Då är de som allra nyttigast med alla vitaminer i behåll. Samtidigt kan du spara lite sommar i form av saft eller sylt. För att inte tala om allt gott du kan baka!

Tänk på att välja bär som trivs på växtplatsen. Generellt vill bärbuskar ha sol, någorlunda vindskyddat och mycket vatten.

Polulära bärbuskar
Mogna chili
Grönsaker och kryddor

När det är säsong hittar du fröer och plantor till grönsaker och kryddväxter i butiken.

Vi har även sättpotatis och sättlök.

Fråga oss så ger vi gärna goda råd som hjälper dig att lycks med dina odlingar.

Polulärt ätbart

Växter med hög kvalitet gör alla glada

För oss är det viktigt att alla växter vi säljer håller hög kvalitet, friska plantor som du kan ha glädje av länge. Om det är möjligt väljer vi i första hand närodlade plantor, ofta från Göteborgsområdet. De är inte så hårt drivna och redan anpassade till klimatet på västkusten.

I andra hand väljer vi korta transporter och i sista hand importerar vi växter som våra kunder frågar efter men som kräver mer värme och ljus än vad Sverige och norra Europa kan erbjuda.

Vi kan inte erbjuda köp online idag men å andra sidan sett har du i stället möjlighet att själv välja ut ett exemplar från hyllan som du tycker ser bra ut.

Osäker på vilken typ av växter du ska välja till din trädgård?

Har du ett nybyggt hus och ska bygga upp en helt ny trädgård som passar just dig och din familj? Eller har du en uppvuxen trädgård som du jobbat med i flera år? De växter du väljer ska passa trädgårdens stilstil, din ambitionsnivå och inte minst förutsättningarna på växtplatsen.

Våra erfarna och kunniga medarbetare hjälper dig gärna att hitta rätt växter. Allra bäst blir det om du kan ge oss lite information om växtplatsen som t.ex:

  • hur djup jorden är,
  • vilket väderstreck plantan hamnar i,
  • och om jorden är väldränerad eller lätt blir blöt.

Ta gärna med foton och en enkel skiss – det underlättar mycket för valet av växter.