Vackra krukor och praktiska trädgårdstillbehör

Krukor finns i alla möjliga former, färger och material. Du kanske i första hand tänker på krukor som något praktiskt och snyggt att plantera dina växter i. En läcker kruka blir onekligen ett blickfång, en del av inredningen. Men krukor kan göra så mycket mer för din växt!

Rätt kruka ger din planta bättre möjligheter att växa och hålla sig fräsch samtidigt som det blir lättare för dig att sköta den. Det gäller inte minst om du planterar i krukor utomhus.

Krukor att ha utomhus

Många väljer att sätta uteväxter i kruka, men varför ska du begränsa dig? I princip kan du odla vad som helst i krukor – som tur är för dig som har en altan eller balkong och ändå vill kunna plocka färska jordgubbar till morgonfilen. Kryddor och mindre bärbuskar går också bra. Eller rädisor och morötter. Det är bara att prova! Har du en trädgård och odlingsmarken eller grönsakslandet inte räcker till, är det bara att komplettera med lämpliga krukor.

Vi har ett brett utbud av utomhuskrukor i många olika material. Självklart hittar du också tillbehör som krukfat, krukfötter och blomvagnar. De flesta av våra utomhuskrukor klarar klimatet här på västkusten, om du följer råden för respektive kruksort.

Funderar du på vilken typ av krukor som passar bäst för dina växtprojekt? Hör med oss så hjälper vi dig att välja rätt!

Plåtkrukor

Om krukan ska stå ute och det finns en plugg i botten, så tar du bort den. Om det inte finns en plugg, kan du själv göra hål i botten. Plåtkrukor kan stå ute men håller bättre om du tar in dem på vintern.

Krukor i rostig plåt

Krukor i rostig plåt kan stå ute på sommaren men mår bäst inne under vintern. Tänk också på var du ställer krukan, eftersom en del kan färga av sig. Förväxla inte rostig plåt med cortenplåt, som fått en särskild behandling för att bli tålig.

Stengodskrukor

Krukor i stengods är tåliga och håller sig fina utomhus år efter år. Stengodslera bränns vid högre temperaturer så att porerna i leran smälter ihop och krukan blir naturligt vattentät utan glasyr.

Lättbetongkrukor

Krukor i lättbetong brukar klara sig bra ute vintertid. Ännu bättre blir det om du lyfter krukan från marken med hjälp av tassar eller klossar. Med tiden kan materialet skifta lite i färg.

Oavsett vilken typ av utomhuskruka du väljer ska du alltid:

Kontrollera att det finns hål i botten på krukan. Om det inte finns, kan du själv borra hål i lämplig storlek. Fukt och överskottsvatten måste kunna rinna ut. Blir det för blött i krukan, kan växtens rötter bokstavligen drunkna.

Kontrollera hålen i krukans botten med jämna mellanrum så att de inte är igentäppta.

Lägg lecakulor i botten på krukan för att få luft runt rötterna och bra dränering.

Cortenkrukor

Corten är en typ av plåt som behandlats så att den har ”rostat klart”. Materialet är tåligt och krukor i cortenplåt klarar sig bra utomhus, även under tuffa förhållanden.

Glaserade lerkrukor

Glasyren gör krukorna vattentäta och tåliga. Håller sig fina utomhus i många år.

Terracottakrukor

Många tycker om att odla i teracottakrukor eftersom de här oglaserade lerkrukorna släpper igenom både syre och vatten. Det gillar växternas rötter och du kan få stora, fina plantor.

Teracottakrukor finns i många olika former och storlekar – från de mindre med fat, för pelargonen i fönstret, till stora krukor att plantera en palm eller ros i och ställa på altanen. Med tiden får terracottan en fin patina som många uppskattar.

Förr använde man i första hand terracottakrukor inomhus eftersom materialet är poröst och suger till sig vatten. Idag finns frosthärdiga varianter som är extra hårt brända för att klarar sig bättre ute även på vintern.

Ge gärna krukorna ett litet lyft från marken – med tassar, klossar eller liknande – så håller de ännu bättre

Frigolitkrukor/Isola

Frigolit är ett tåligt material som inte väger så mycket – praktiskt om du vill flytta krukan, kanske till ett mer skyddat läge fram mot vintern.

Frigolitens viktigaste egenskap är förmågan att isolera mot både värme och kyla. Med ett jämnare klimat i krukan håller sig jorden fuktig längre och du behöver inte vattna så ofta.

En frigolitkruka kan skydda känsliga växter mot lätt frost. Men om kylan är långvarig och termometern visar många minusgrader, ja – då kan jorden frysa även i en frigolitkruka.

Så sköter du växter i krukor utomhus

En växt som står i en kruka behöver vanligtvis mer uppmärksamhet än en planta som står direkt i jorden. Du behöver hjälpa till att skapa en bra mikromiljö för att få en fin och frodig växt.

Välj en kruka som är tillräckligt stor. Rötterna ska ha gott om plats och det är bra om växten kan klara sig i samma kruka under flera år.
Ha koll på att det inte blir för torrt och vattna vid behov. Vissa växter kan behöva vatten flera gånger i veckan under sommaren. Tänk på att du också kan behöva vattna på vintern.
Ge växten näring genom att gödsla regelbundet. Använd gärna en fullgödslad jord som t.ex. Receptjord när du planterar nytt. Läs mer om jord och gödsel här.

Trädgårdstillbehör

Växter i din trädgård som inte står i kruka, kan behöva annan hjälp för att växa vackert.

Krukor att ha inomhus

Självklart hittar du också krukor till dina inomhusväxter hos oss. Inomhus kan designen få styra i större utsträckning men du vill fortfarande ha en kruka som gör sitt jobb. Det ska finnas tillräckligt med plats för jord och rötter och du vill absolut inte ha en kruka som läcker vatten på parketten. Många tycker att självvattnande krukor är praktiskt och du hittar även några sådana i butiken. 

Fråga oss gärna om du har funderingar på vilka krukor som passar dina växter!