Bärbuskar – ett läckert inslag i trädgården

Bärbuskar är fantastiska på multitasking! De är vackra att se på, lockar fjärilar och bin till trädgården samtidigt som de producerar goda och nyttiga bär. De är i regel lätta att odla och ger riklig skörd utan alltför mycket ansträngning. Du kan plantera dem ensamma, i grupp eller som en häck. Har du inte en trädgård går så fungerar många bärbuskar lika bra i kruka på balkongen eller uteplatsen.

Du hittar många olika sorters bärbuskar i vår plantskola bland annat vanliga, svenska bärsorter som hallon, vinbär, krusbär och björnbär, blåbär. Numera finns också lite mer exotiska bärbuskar som kiwi och gojibär i butiken. Spara lite av sommaren genom att frysa in, safta och sylta eller koka en god marmelad. Visst känns det både lyxigt och nyttigt att bjuda på hemlagad sylt till pannkakorna eller gröten?  

Vilka bärbuskar skulle passa bra i din trädgård eller på din altan? Rådgör gärna med personalen i butiken om du har frågor.

Så får du produktiva bärbuskar

Bärbuskar är ofta tacksamma att odla och kräver inte särskilt mycket. Generellt är de nöjda om de har sol, någorlunda vindskydd och får tillräckligt med vatten. Vissa bärbuskar, som blåbär och kiwi, behöver en kompis, en pollinerare, för att du ska få en bra skörd.

Vattning

Bärbuskar är tåliga men under första säsongen är det viktigt att vattna ordentligt regelbundet. Kommande år behöver busken främst mycket vatten under den tiden bären utvecklas.

Gödsling

Gödsla buskarna sparsamt en gång varje år. För mycket gödsel får bara busken att sätta mer blad i stället för att bär.

Ogräs

Bärbuskar gillar varken gräs och ogräs. Låt inte gräsmattan växa tätt inpå buskens fot, då stjäl det näring och vatten från busken. Men ett lager gräsklipp runt foten är bara bra. Det ger näring samtidigt som det håller kvar fukt och kväver ogräs. Men lägg inte på mer klipp efter midsommar, då riskerar du att busken får för mycket kväve och tillväxten blir onödigt kraftig.

Beskärning

Du kan i regel vänta med att beskära nyplanterade bärbuskar i ett eller två år. Vinbärs- och krusbärsbuskar kan stå i flera år innan första beskärningen. Efter det gallrar du ur torra och risiga grenar varje år. Klipp nära markytan. Hallon hanteras lite olika beroende på vilken sort det är. Vissa hallon beskär du varje år, andra som ger bär på både nya och gamla grenar, kan du gallra vid behov och en del nyare sorter behöver inte beskäras alls.

Plantera bärbuskar när det passar dig

Du kan plantera bärbuskar när som helst under säsongen. Tänk bara på att vattna lite extra, om du planterar under en torrare period. Nästan alla bärbuskar vill ha dränerad och mullrik jord. Det kan vara bra att komma ihåg att hallon, blåbär och vinrankor föredrar surare jord,

Tänk på avståndet när du planterar. Du vill ju att buskarna ska växa och bli stora. Fristående, större bärbuskar som vinbär och krusbär, kan behöva upp till två meter mellan plantorna. För hallon och blåbär är en dryg halvmeter mellan plantorna lagom och jordgubbar planterar du med ca 30 centimeters mellanrum.

Plantera så här:

Om plantan är torr kan du ställa den i en hink så att den får suga till sig vatten.

Även om bärbuskar har grunda rötter behövs en relativt stor planeringsgrop. Ca 40 cm bred och ca 40 cm djup brukar vara lagom.

Luckra upp gropens botten och sidor med en grep så blir det lättare för rötterna. Vattna.

Ställ ner plantan så att jordklumpen är i nivå med marken. Den ska inte stå djupare än den gjorde i krukan.

Blanda upp jorden med plantjord och fyll gropen till hälften. Vattna ordentligt igen.

Fyll med jord upp till marknivå och trampa till jorden. Och vattna igen. Klart!

Nyfiken på annat ätbart du kan odla?